Розпорядження щодо вибору вина для звершення Святої Літургії

Слава Ісусу Христу!

Достойний отче,

Церква завжди з особливою увагою та турботою дбала про належну якість матеріальних дарів, зокрема вина, для гідного звершення Таїнства Пресвятої Євхаристії. Багатовікова традиція та вчення Східних Церков у єдності з Римським Апостольським Престолом щодо цього знайшло своє чітке та лаконічне окреслення та формулювання юридичною мовою у Кодексі Канонів Східних Церков. «Священними дарами, які подаються в Божественній Літургії, є хліб, чисто пшеничний, свіжо спечений так, щоб не було ніякої небезпеки зіпсуття, і вино натуральне з виноградних грон, не зіпсуте» (кан. 706 ККСЦ). Партикулярне Право УГКЦ, уточнює, що: «для звершення Божественної Літургії належить використовувати природне чисте виноградне вино, без додатків. Вино повинне бути доброї якості, приємного запаху і смаку, не прокислим. Рекомендується, щоб це вино було червоного кольору» (див кан. 89 §3).

Отже, Євхаристійне вино можна виготовляти виключно із винограду. Забороняється використовувати напої виготовлені із інших соків, окрім виноградного, а також напої виготовлені із виноградного соку із додатковими хімічними чи органічними речовинами для покращення смаку, кольору, запаху та зберігання. Однак, дозволяється використання діоксиду сірки (сульфітів) у виготовленні вина. Ця речовина є консервантом і зберігає вино від зіпсуття та використовується у незначній кількості. Окрім того, діоксид сірки утворюється у вині природнім способом під час ферментації виноматеріалу. Під час виготовлення вино повинне зазнати природнього процесу бродіння.

Для Божественної Літургії дозволяється використовувати сухі, напівсухі і напівсолодкі вина, окрім кріплених, оскільки для їх виготовлення використовується етиловий ректифікований спирт.

Під час виготовлення Євхаристійного вина до виноматеріалу не можна додатково додавати води. Так само при звершенні проскомидії до вина додається лише невелика кількість води, так щоб усі властивості вина (смак, запах, колір) були збережені.

Прийнятним способом збільшення вмісту природнього цукру у вині, котре використовується для звершення Євхаристії, є додавання до сухого вина концентрату виноградного соку, який виготовляється методом зменшення кількості води у суслі та збільшення, таким чином, його концентрації і є природнім, натуральним матеріалом.

Забороняється для звершення Божественної Літургії використовувати вино із явними ознаками зіпсуття: втрата доброї якості, приємного смаку, запаху, прокисле вино. Тому отці-душпастирі повинні дбати про належне зберігання вина.

Для Божественної Літургії слід вживати вино високої якості. Саме тому слід дбати про належну якість виноматеріалу, а саме винограду, з якого він виробляється, а також про якісне обладнання і технологічний процес.

Закупляти вино для звершення Божественної Літургії варто безпосередньо у виробника, котрий письмово запевнює, що він розуміє вимоги Церкви щодо якості літургійного вина, та що пропоноване ним вино повністю їм відповідає. Окрім того, слід співпрацювати із тими виноробами, котрі виготовляють вино із винограду, вирощеного у власних виноградниках, а також, котрі можуть забезпечити якісний технологічний процес виробництва вина на належному обладнанні.

Воднораз, Курія Львівської Архиєпархії подбала про забезпечення потреб Архиєпархії вином належної якості, про що є відповідне письмове ствердження та запевнення виробників.

З огляду на це, рекомендуємо отцям-душпастирям купляти вино для звершення Божественної Літургії пропоноване Курією Архиєпархії, щоб уникнути можливих небезпек та сумнівів щодо важності звершення Таїнства Євхаристії.

Контроль над виконанням цього розпорядження доручаю Літургійній комісії Львівської Архиєпархії.


ІГОР, Архиєпископ і Митрополит Львівський